nieuws over de beroepsvisserij
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
8 februari 2012

Commissie Toekomst Binnenvisserij aangesteld

henk bleker

Staatssecretaris Bleker heeft de Commissie Toekomst Binnenvisserij aangesteld. De commissie gaat een integrale toekomstvisie voor de gehele binnenvisserij opstellen. Rond de zomer moet het eindrapport er zijn. In een reactie zegt de Combinatie van Beroepsvissers verheugd te zijn dat de commissie nu aan de slag gaat. De CvB is ook blij dat de commissie bestaat uit zowel mensen die de binnenvisserij van binnenuit kennen, als buitenstaanders.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
3 februari 2012

Paling in het nieuws

schieraalActualiteitenrubriek EenVandaag zond op 3 februari een reportage uit over de toekomst van de paling. Aan de orde komt hoe beroepsvissers meewerken aan het herstel van de palingstand door paling 'over de dijk' te zetten. Aanleiding was de opening van Glasaal Volendam BV, een kweekcentrum voor glasaal. Het gaat om een unieke innovatie: op grote schaal glasaal kweken uit larfjes. Dat is nog nergens op de wereld vertoond. Bekijk de reportage.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
4 januari 2012

Succes voor strengere aanpak stroperij

De palingstroperij in Noord-Holland is met de aanhouding van een 66-jarige man uit Akersloot een forse klap toegebracht. Dat zeggen Ernst Velt en Michel Ros van het Visstroperijteam IJsselmeer/Randmeren in een recent artikel in het Noordhollands Dagblad. De politieactie is een direct gevolg van een strengere aanpak van stroperij op de binnenwateren. Staatssecretaris Bleker gaf 23 december meer duidelijkheid over een wetswijziging bij de bestrijding van visstroperij.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
10 januari 2012

Europese aanbesteding glasaal 2012-2013 van start

glasaalOp 9 januari heeft het Productschap Vis de aankoop van glasaal voor aalherstel projecten in de Europese aanbestedingsprocedure geplaatst. Het Productschap Vis zal met een beperkt aantal leveranciers van glasaal een raamovereenkomst afsluiten voor de levering van glasaal gedurende twee jaar. De gekozen leveranciers zullen in concurrentie in maart en april, met een mogelijke uitloop naar mei, glasaal aanbieden voor uitzet.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
2 januari 2012

Palinghandel sluit zich aan bij Duurzaam Paling Fonds

logo duurzaam paling fondsVanaf 2 januari 2012 verkopen alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren paling van het Duurzaam Paling Fonds. Zij steunen zo herstel en instandhouding van de palingstand in Nederland. Het fonds wordt ingezet om jonge paling in Nederlandse zoetwatergebieden uit te zetten, volwassen paling naar open zee te helpen om zich daar voort te planten, en onderzoek mogelijk te maken. De paling is herkenbaar aan het blauwe logo.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
28 november 2011

Friese beroepsvissers helpen paling op weg naar zee

Simke HoekstraHet was in de herfstmaanden verboden om op paling te vissen. Zo kreeg schieraal de kans om ongehinderd uit te trekken naar zee. In Friesland mocht echter nog wél gevist worden, want Friese beroepsvissers nemen deel aan een proef met decentraal aalbeheer. Enkele Friese vissers hebben afgelopen herfst met succes meegedaan aan een project van de Combinatie van Beroepsvissers om de schieraal voor gemalen weg te vangen. Zodat 834 schieralen op weg naar zee niet vermalen zijn in gemaalpompen.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
12 november 2011

Beroepsvissers ondanks alles positief over toekomst

logo Combinatie van BeroepsvissersTwee onderwerpen stonden op 10 november centraal tijdens de goed bezochte ledenvergadering van de Combinatie van Beroepsvissers in Harderwijk. De eerste was de compensatie voor de vissers die geconfronteerd zijn met een jaarronde sluiting van hun visgebieden voor aal en wolhandkrab. Vervolgens praatten de leden in themagroepen over de praktische invulling van de toekomstvisie voor de binnenvisserij.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
9 november 2011

Onderzoek geleiding schieralen langs gemalen in volle gang

paling-gewondIngenieursbureau Tauw is samen met de Combinatie van Beroepsvissers volop bezig met project 'Geleiden van schieraal langs gemalen'. Bij zeven gemalen, verspreid over Nederland, worden momenteel proeven gedaan met systemen om aal te weren van de gemaalpompen. Getest worden ook systemen om de aal te geleiden naar een alternatieve migratieroute, of naar een opvangbak van waaruit de schieraal overgezet kan worden. De innovatieve systemen moeten voorkomen dat schieralen verwond of gedood worden door de gemaalpompen.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
4 november 2011

Volendamse palingvissers winnen Innovatieprijs

herman wijffels innovatieprijs

De Volendamse broers Patrick, Jack en Ger Schilder hebben onlangs de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 gewonnen. De gebroeders Schilder ontwikkelden een overlevingsbak waarmee ongewenste bijvangst voor 99 procent weer levend in zee kan worden teruggezet. Met deze innovatie leveren de broers, die zelf ook visser zijn, een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de visserij.
Ze ontvingen voor de innovatie op 3 november de hoofdprijs van 50.000 euro uit handen van Herman Wijffels en Piet Moerland, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
10 oktober 2011

Geschokt en met intens verdriet hebben wij vernomen dat door een noodlottig ongeval tijdens hun werk op het water zijn overleden onze leden


Krijn Hoetmer
en
Jan van Wettum

De visserij was hun passie.


Krijn en Jan waren twee gezichtsbepalende vissers in de Nederlandse Binnenvisserij. Hun vakmanschap, maar vooral hun positieve blik naar de toekomst zullen we node missen.


Wij wensen beide families veel kracht en steun toe in deze intens moeilijke tijden.


Rijswijk / Dirkshorn, 10 oktober 2011

Combinatie van Beroepsvissers
J.J. Geleijnse
voorzitter

De Noord-Hollandse Bond van Binnenvissers
A.A. Werkhoven
wnd. voorzitter

Meer informatie: nieuwsbericht Wijdemeren huilt

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
29 september 2011

Politie pakt palingstropers

De politie heeft dinsdagavond in de jachthaven van Winschoten twee mannen aangehouden die in het Blauwediep op beschermde paling visten. Het gaat om twee mannen (52 jaar en 36 jaar) uit de gemeente Oldambt. Bij de politie was informatie binnengekomen dat het tweetal regelmatig vis zou stropen. Hierop werd door de milieupolitie een onderzoek gestart. De milieupolitie wil graag met mensen in contact komen die tips hebben over dergelijke illegale praktijken.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
31 augustus 2011

Subsidies voor vernieuwing, verduurzaming en samenwerking

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft subsidie toegekend aan 25 projecten in de visketen die bijdragen aan vernieuwing, verduurzaming en samenwerking. De projecten krijgen in totaal 6 miljoen euro subsidie.
Twee projecten hebben een directe link met de binnenvisserij. Dat zijn 'Digitale registraties kust- en binnenvisserij' en 'Doorontwikkeling balansberekeningen ter verduurzaming van de palingsector.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
19 augustus 2011

Aanpassing regels binnenvisserij oogst lof en kritiek

logo PvisHet Productschap Vis is blij met het voorstel van het ministerie van EL&I om de regels voor de binnenvisserij te actualiseren en te vereenvoudigen. De beroepsvisserij krijgt extra ruimte dankzij het vissen met kreeftenkorven. Datzelfde effect heeft het opnemen van de rivierprik en de meerval in de visserijwet. Kritiek is er op de verruimde mogelijkheden van sportvissers voor nachtvissen en vissen met een worm. Dat kan een belemmering vormen voor herstel van de palingstand.

 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
9 augustus 2011

Beroep en Sport samen in Fries Burgernet op het water

Een groot deel van de Friese beroepsvissers heeft zich onlangs aangesloten op 'Burgernet op het Water'. Deze binnenvissers zijn dagelijks werkzaam op de Friese meren, waardoor ze een belangrijke rol kunnen spelen bij Burgernetacties op het water. Ook de 19 controleurs en de vier bijzondere opsporingsambtenaren (BOA) van de Friese sportvisserij sloten zich onlangs aan bij Burgernet op het Water.


burgernet


 
Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
11 juli 2011

Aalvissers voeren strijd voor hun toekomst

boekje vissen naar ondernemerschap

Tal van aalvissers moeten met hun bedrijf een andere richting inslaan om ook in de nabije toekomst genoeg te verdienen. Dit is een gevolg van recente maatregelen van de overheid. Het Onderzoeks Instituut LEI heeft een boekje uitgebracht met de verhalen van negen aalvissers over hun strijd voor een levensvatbare toekomst van hun visserij en hun bedrijven.

 
<< Start < 1 2 3 4 6 8 9 10 > Einde >>

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS