Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
11 juli 2011

Aalvissers voeren strijd voor hun toekomst

Veel aalvissers moeten een andere richting inslaan met hun bedrijf om ook in de nabije toekomst voldoende inkomen te kunnen verwerven. Dit is een gevolg van de recente overheidsmaatregelen. Het onderzoeksinstituut LEI heeft het boekje Vissen naar ondernemerschap uitgebracht met de verhalen van negen van deze aalvissers. De verhalen weerspiegelen de strijd van de vissers voor een levensvatbare toekomst van hun visserij en hun bedrijven. De aalvissers hebben deelgenomen aan het project Bedrijfsplannen Aalvissers.


De vissers in het rivierengebied zijn getroffen door een volledig verbod op aalvisserij en wolhandkrab. Andere vissers mogen in het najaar gedurende drie maanden niet op aal vissen, en in Friesland wordt onderzoek gedaan naar duurzaam aalbeheer. Voor alle bedrijven geldt dat zij op één of andere manier hun koers moeten verleggen.

In opdracht van het ministerie van EL&I heeft het LEI, onderdeel van Wageningen UR, het project Bedrijfsplannen Aalvisserij opgezet. In samenwerking met de Combinatie van Beroepsvissers, kregen vissers hulp bij het opzetten en uitwerken van hun nieuwe bedrijfsplannen. In groepsbijeenkomsten werden diverse mogelijkheden tot ontwikkeling van de bedrijven besproken.

boekje vissen naar ondernemerschap

Het LEI heeft in het boekje Vissen naar Ondernemerschap de verhalen gebundeld van negen aalvissers die aan het project hebben deelgenomen. De groep ondernemers was zeer gevarieerd samengesteld, ieder met eigen competenties, mogelijkheden in de omgeving en bedrijfskarakteristieken. Dat heeft geleid tot een verrassend breed palet aan bedrijfsplannen.

Ook geven de negen vissers aan hoe het project Bedrijfsplannen Aalvisserij hen daarbij geholpen heeft. Hun visserijbedrijven zijn gevestigd in Mokum, Engwierum, Urk, Ouddorp,  Kudelstaart, Katwoude/Volendam, Woudrichem, Nieuw-Beijerland en Roelofarendsveen.

De brochure is bedoeld voor collega-aalvissers ter inspiratie, maar ook voor buitenstaanders.

Meer informatie per e-mail bij (LEI) Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. (LEI) of bij de Combinatie van Beroepsvissers.


LEI, Vissen naar ondernemerschap – Aalvissers verleggen hun koers. Juni 2011. gratis download (pdf-bestand, 3,1 mb).

 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS