Columns
Afdrukken E-mailadres

Column - Nieuwe toekomst voor een van de oudste beroepen

aart van der waal

Terwijl ik deze column schrijf, buigen wijze mannen en één wijze vrouw zich over de toekomstsperspectieven voor de Nederlandse binnenvisserij. Onder leiding van Johan Remkes neemt deze commissie de binnenvisserij onder de loep. Dat er een toekomst is voor de binnenvisserij, daar twijfel ik niet aan, Maar hoe gaat deze eruitzien?

 
Afdrukken E-mailadres

Paling, Panda, Kameel en Aasgier

aart van der waal

Gebrek aan cijfers. Dat was de belangrijkste conclusie van de uitstekend geslaagde Aalinformatiedag van 7 juni. De aalproblematiek is gebaseerd op aannames en rekenmodellen en er zijn veel onzekerheden. De gegevens worden aangedikt, waardoor er een inktzwart beeld ontstaat van de huidige palingstand. Het eten van een heerlijk broodje paling zou gelijkstaan aan het eten van een broodje panda! De motivering van deze boude uitspraak is de aanname dat de paling en de panda even zeldzaam zijn en bijna zouden zijn uitgestorven. Grote lariekoek natuurlijk.

 
Afdrukken E-mailadres

Bleker, komkommertijd en compensatie

aart van der waal

De betekenis van het begrip komkommertijd is volgens de woordenboeken tweeledig. Ten eerste: 'een periode met weinig nieuws door vakantie', en ten tweede: 'de slappe tijd waarin weinig zaken worden gedaan'.
Beide betekenissen gaan op voor de palingvissers uit het gebied dat door een vangstverbod is getroffen. Weinig zaken, een slappe tijd, bijna vakantie maar geen geld om op vakantie te gaan.

 
Afdrukken E-mailadres

It takes two to tango

doede visser

Vissen dat doe je beroepshalve of voor de sport. Beroepshalve vissen doet de beroepsvisser, om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. De sportvisser vist ook, maar voor de hobby. Het gaat niet zozeer om het resultaat, maar veel meer om de handeling. Of beter gezegd het niet-handelen. Gewoon turen naar het dobbertje, gewoon genieten.
Het kan u niet zijn ontgaan dat er tussen die twee manieren van vissen spanningen bestaan. Ik heb mij daarover zeer verwonderd. Ik vroeg mij af hoe dat toch mogelijk is.

 
Afdrukken E-mailadres

Herstel voor de paling

doede visser

Het is zover, de vernieuwde versie van onze website is in de lucht. Aan mij als voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers de eer om de maandelijkse column te schrijven. Een column over actuele zaken van verschillende kanten belicht, soms prikkelend, dan weer beschouwend. Met de lancering van onze vernieuwde website zetten wij de eerste schreden in de digitale wereld. Dat hyperige gedoe zal even wennen zijn, maar toch je moet er aan meedoen. De binnenvisser kan het zich niet permitteren buiten de wereld van het nu te staan, vandaar dus.

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!