Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

Een eerste column van beroepsvisser Aart van der Waal

aart van der waal

Bleker, komkommertijd en compensatie

De betekenis van het begrip komkommertijd is volgens de woordenboeken tweeledig. Ten eerste: 'een periode met weinig nieuws door vakantie', en ten tweede: 'de slappe tijd waarin weinig zaken worden gedaan'.
Beide betekenissen gaan op voor de palingvissers uit het gebied dat door een vangstverbod is getroffen. Weinig zaken, een slappe tijd, bijna vakantie maar geen geld om op vakantie te gaan.

De paling en de komkommer hebben weinig gemeen. Ze lijken een beetje op elkaar en paling eet graag spieringen die naar komkommer ruiken, of andersom. De palingvisser en de komkommerteler hebben meer gemeen vandaag de dag: een vangstverbod en een moeilijk kwijt te raken product.
Een nog curieuzere band die palingvissers en komkommertelers hebben, is dat beiden geen invloed gehad hebben op de kwaliteit van het product. De palingvisser kan niets doen aan of tegen de vervuiling van de rivierbodems, en de komkommerteler kan niets doen aan de besmetting met de EHEC-bacterie.

Staatssecretaris Bleker heeft gelijk actie ondernomen om de komkommertelers te compenseren, hij is in Rusland, Duitsland en Brussel geweest om te pleiten voor een reële compensatie, geen overcompensatie. Laten dit nou net dezelfde bewoordingen zijn waarin een meerderheid van de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken aangaande de compensatie voor de palingvissers!
De vissermannen echter wachten al maanden op enige compensatie. Om het nog sterker te maken: de visserman heeft zelfs nog geen voorstel of voorschot mogen ontvangen. Begin juni was Bleker op de televisie bij Knevel & Van de Brink. De staatssecretaris sprak over het noemen van man en paard, eerlijkheid en de open Groningse mentaliteit waarvan hij een exponent zou zijn.

Nu blijkt dat de komkommer niet de oorzaak is van de EHEC-besmetting, maar kiemgroenten, hoop ik dat Bleker het dossier palingvissers met gezwinde spoed weer oppakt. Om de visserman voor 1 juli duidelijkheid te geven over de reële compensatie die hem is toegezegd vanuit de Tweede Kamer.

De Combinatie van Beroepsvissers heeft een comité van mannen en één wijze vrouw opgericht om de problemen vanuit het vangstverbod aan te pakken. Beste Henk, je hoeft niet naar Rusland of Brussel, dit comité komt wel naar je toe om te praten over man en paard, met een open vizier gericht op de toekomst van de beroepsbinnenvisserij in Nederland.


Aart van der Waal,
10 juni 2011

 

Plaats reactie

We vragen bij uw reactie de gebruikelijke fatsoensnormen te respecteren. Reacties met ongepast taalgebruik worden aangepast of niet gepubliceerd.


Beveiligingscode
Type de beveilingscode in het venster hieronder
Kunt u de code niet lezen? Klik dan hier voor een nieuwe afbeelding.


Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!