Fout
  • Fout bij laden feed data.
Afdrukken E-mailadres
2 januari 2012

Palinghandel sluit zich aan bij Duurzaam Paling Fonds

logo duurzaam paling fonds

Vanaf 2 januari 2012 verkopen alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren paling van het Duurzaam Paling Fonds. Het gaat om 92 procent van de Nederlandse palinghandelaren. Zij steunen zo herstel en instandhouding van de palingstand in Nederland. Het fonds wordt ingezet om jonge paling in Nederlandse zoetwatergebieden uit te zetten, volwassen paling naar open zee te helpen om zich daar voort te planten, en onderzoek mogelijk te maken. De paling is herkenbaar aan het blauwe logo.


"De beslissing om op de verkoop van deze paling over te gaan, heeft alles te maken met het verantwoordelijkheidsgevoel van onze leden", zegt Alex Koelewijn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling). "Stuk voor stuk bedrijven die al generaties lang in dit vak zitten en allemaal met grote liefde voor de paling. De palingstand is de afgelopen decennia afgenomen door tal van oorzaken, onder andere door de achteruitgang van de bereikbaarheid en beschikbaarheid van leefgebied. In heel Europa, ook in Nederland, kan de jonge paling – glasaal – die aan de kust komt het noodzakelijke zoete binnenwater niet bereiken, en kan de volwassen – schieraal – niet vrij aan haar terugreis naar de Sargassozee beginnen om te paaien. Overal zijn die routes afgesloten, juist daarom moet de mens de paling een handje helpen."


Keus is aan consument

foto nevepaling

Koelewijn wil dat de consument paling kan kopen die bijdraagt aan herstel van de palingstand. "Het Duurzaam Paling Fonds is opgericht om de palingstand op duurzame wijze te herstellen. Het geld uit dit fonds wordt ingezet om jonge palingen naar geschikt leefgebied te helpen, volwassen palingen (schieraal) zonder hindernissen aan de reis naar hun geboortegrond te laten beginnen, en wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Stichting DUPAN bepleit verder duurzame en diervriendelijke vangs- en verwerkingsmethoden. Maatregelen waarmee, samen met gedegen wetenschappelijk onderzoek, de meest effectieve maatregelen voor herstel van de palingstand getroffen kunnen worden. De keus is aan de consument."

Paling van het Duurzaam Paling Fonds is herkenbaar aan het blauwe logo op de verpakking.

 

Nieuws DUPAN

NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland) is een samenwerking van palingvissers, viskwekers en palingverwerkers.

Visserijnieuws

Schuttevaer

Schuttevaer - RSS