Afdrukken Tip een bekende
24 juni 2011

Visplannen straks verplicht voor alle binnenwateren

De Combinatie van Beroepsvissers verwelkomt het plan van staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) om het opstellen van visplannen verplicht te stellen voor alle binnenwateren in Nederland. Het is een belangrijke stap op weg naar een duurzame visserij, aldus de CvB. De verplichting zal opgenomen worden in de Visserijwet 1963.


Het is straks klip en klaar dat alle vissers moeten deelnemen aan de opstelling van een gezamenlijk visplan voor het gebied waar zij vissen. Wanneer er geen gezamenlijk visplan ligt, mag er niet gevist worden. Dat stelt staatssecretaris Bleker op 21 juni 2011 in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds enkele jaren maken sportvissers en beroepsvissers binnen de visstandbeheercommissies (VBC's) afspraken over de vormgeving van een duurzame visserij. Die afspraken worden vastgelegd in visplannen. Sinds 2010 zijn deze visplannen al verplicht in de staatswateren. De planning is dat de verplichting vanaf 1 januari 2013 gaat gelden voor alle binnenwateren in Nederland.

De Kamer voor de Binnenvisserij zal de visplannen gaan toetsen.

 

Lees de brief van Bleker over het VBC-beleid.
Zie ook: www.visstandbeheercommissies.nl

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!

Agenda Kort

Schuttevaer

Schuttevaer - RSS