Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

FOTOALBUM WORMER- EN JISPERVELD

Excursie met een beroepsvisser

Natuurorganisatie De Poelboerderij organiseert vaarexcursies in het natuurgebied Wormer- en Jisperveld in Noord-Holland. Afgelopen meimaand vonden er voor het tweede jaar excursies 'Vissen met een beroepsvisser' plaats. "Altijd al willen weten wat er in de fuiken zit? Vaar mee en kijk hoe onze beroepsvisser zijn fuiken leegt." Dankzij deze wervende tekst meldden velen zich aan. Een deelnemer maakte deze fotoreportage.


excursie wormer- en jisperveld

Duurzame visstand

De beroepsvisser in kwestie is Arnold Werkhoven. Hij is één van de vijf beroepsvissers in het waterrijke Wormer- en Jisperveld. Hij oefent zijn vak al 25 jaar met veel liefde uit. Graag laat hij jong en oud kennismaken met de vissen en het werk van de beroepsvisser. Hij doet dat niet alleen via deze excursies, maar ook op mbo-scholen.
Het gidsen doet Arnold in zijn eigen werkboot. De excursieboot volgt hem van dichtbij. Werkhoven: "De deelnemers hebben meestal geen clou hoe de beroepsvisserij in elkaar zit." Hij legt hen uit dat de beroepsvisser vist op een manier die een duurzame visstand bevordert.
In het gebied leven circa 25 soorten vis. Blankvoorn, karper en brasem behoren tot de talrijkste soorten. Baars, rietvoorn, paling, snoekbaars, snoek en zeelt komen ook redelijk veel voor. Tijdens de excursies wordt alle tijd genomen om de belangstellenden van enige afstand te laten zien welke vis er in de fuiken zit. Met uitzondering van alle maatse palingen, karpers en snoekbaarzen wordt de gehele bijvangst voorzichtig teruggezet

fuik wormer- en jisperveld


visvangst wormer- en jispervelddeelnemers wormer- en jisperveld

De deelnemers maken kennis met een wereld die voor hen onbekend is.bijvangst wormer- en jisperveldwerkhoven wormer- en jisperveld

Arnold Werkhoven vertelt uitvoerig over de gevangen vissen. Ondermaatse vis wordt teruggezet.


werkboot arnold werkhovenMeer informatie over het Wormer- en Jipserveld vindt u op de website van De Poelboerderij.