![]() |
![]() |
KarperDe algemene zoetwatervis karper heeft vier voeldraden bij de bek, een lange rugvin met ca. 25 vinstralen en een geelbruine kleur. De wilde karper is deels verdrongen door gekweekte karpersoorten. De karper wordt 75-120 cm lang en voedt zich met plankton, kleine bodemorganismen (wormen, muggenlarven, enz.) en planten. De wijfjes worden meestal geslachtsrijp na vier jaar, de mannetjes na drie jaar. De paaitijd valt in mei-juni. De karper heeft het imago van een vis van stilstaand water. In feite komt deze vis van nature voor in rivieren en rivierdelta's. De soort plant zich voort in overstromingsvlakten. Sinds de twaalfde eeuwDe karper is een exoot. Het oorspronkelijke leefgebied van de karper is het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aralmeer. Van daar heeft de karper zich, al dan niet met behulp van de mens, verspreid van de Rijndelta tot aan de Amoer in Noord-China, en zijn een oostelijke en een westelijke ondersoort ontstaan. De oudste archeologische resten van karpers in Nederland dateren waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw. Het meest waarschijnlijk is dat wilde karper uit de Donau via onbekende weg ergens in de Middeleeuwen het Rijnstroomgebied heeft weten te bereiken. Via de rivier heeft de soort zich verder verspreid. Vele karpersoorten
VangstIn de beroepsvisserij wordt op verwilderde karper gevist met de zegen, kieuwnetten en electro-visapparaten. Creatieve receptenDe karper is een zeer goed eetbare vis en er bestaan velerlei creatieve recepten. Het beste seizoen om karper te eten is van oktober tot half maart. Naar lijst verkoopadressen verse karper
|