Mail deze link naar een bekende

Interessante filmpjes over aalbeheer


* Vismigratie in Friesland

Deze uitzending van Omroep Friesland gaat over vismigratie. De paling staat centraal. Hierbij veel aandacht voor de rol van de beroepsvisserij bij de bemonstering bij gemalen, en bij het overzetten van de schieraal.
Het filmpje is deels Fries gesproken.


23 minuten, 5 juni 2012, uitgezonden door Omroep Fryslân
* Vissers zetten glasaaltjes uit in Kop van Overijssel

Uitzending van RTVOost over beroepsvissers die 23,5 kilo glasaaltjes uitzetten in de wateren van de Wieden en de Weerribben. Het gebied is door sluizen en gemalen hermetisch afgesloten. Paling kan er niet in en niet uit.


2,5 minuten, 24 april 2012, gepubliceerd door RTVOost
* Gekweekte paling groeit goed in de natuur

Goed nieuws voor het herstel van de palingstand in Nederland. Uit wetenschappelijk onderzoek van maart 2012 blijkt dat paling die in kwekerijen is opgegroeid zich prima weten te redden als ze na enkele maanden in het buitenwater wordt uitgezet. Jonge opgekweekte palingen schakelt eenmaal uitgezet direct over op natuurlijk voedsel.
Ook blijkt uit de groeicijfers dat de jonge opgekweekte palingen het even goed doen als hun soortgenoten die niet in kwekerijen zijn opgegroeid.


4 minuten,15 maart 2012, gepubliceerd door DUPAN
* Jonge paling uitgezet

Het gaat niet goed met de paling in Nederland. Om een bijdrage te leveren aan het herstel van de palingstand zet een groep Friese palingvissers jonge paling uit.


3 minuten, 26 mei 2009,  gepubliceerd door de Wereldomroep
* Volendam Glasaal de toekomst van de paling

Film van Innovatienetwerk Nederland over het project Volendam Glasaal, een initiatief van Volendamse ondernemers en Leidse wetenschappers, gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Holland. Over teruglopende palingvangsten, het gebrek aan glasaal, en onderzoek naar voortplanting in gevangenschap.


15 minuten, 15 mei 2011, gepubliceerd door Volendam Glasaal* Nieuw kwekerij voor glasaal in Volendam

Onderzoek naar het opkweken van larven tot glasaal in Volendam.


5 minuten, 31 januari 2012, gepubliceerd door het VARA-programma DeGids.fm* The End of the River

Documentairefilm over de desastreuze gevolgen van waterkrachtcentrales voor vissen bij het ontbreken van visgeleiding. Maar de film laat ook zien hoe in Duitsland diverse projecten worden uitgevoerd waarbij vooral de aal op grote schaal alternatief vervoer wordt geboden.


29 minuten, 6 november 2012, gemaakt in opdracht van EAA Brussels