Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

Expert Visvangstverwerking volgens KRW

logo keurmerk visstandbemonstering

Beroepsvissers die de opleiding Visvangstverwerking volgens KRW hebben gevolgd, zijn expert in visvangstverwerking. Zij zijn in staat de vangst van bij een bemonstering gevangen vis te analyseren volgens de richtlijnen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het gaat dan om monstername, op soort sorteren, en op de juiste wijze meten en wegen.

De gegevens van de bemonstering worden vervolgens ingevoerd in het speciaal hiervoor ontwikkelde computerprogramma Piscaria. Door gebruik te maken van dit programma kan de beroepsvisser de visstandgegevens digitaal aanleveren. Hiervoor is een uitgebreide training gegeven door Sportvisserij Nederland.

De belangrijkste onderdelen van deze opleiding zijn:

  • Voorzieningen die nodig zijn voor opslag, transport en analyse van de visvangst
  • Determinatie van vissoorten (vooral kleine afmetingen).
  • Doormeten van de vangst
  • Uitgebreide training met het computerprogramma Piscaria.

Beroepsvissers die de opleiding 'Visvangstverwerking volgens KRW' hebben gevolgd en die beschikken over de vereiste materialen, kunnen in aanmerking komen voor het Keurmerk Visstandbemonstering.

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!