Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
10 september 2010

Palingen vermalen door gemalen

De plensbuien van de afgelopen weken hebben veel palingen het leven gekost. Ze trekken naar de gemalen, die dan volop draaien. Vervolgens worden de palingen geraakt door de schoepen. Een recent onderzoek van de Unie van Waterschappen geeft meer inzicht in de schade aan vis bij gemalen. De Combinatie van Beroepsvissers zoekt naar mogelijkheden om de paling weg te geleiden van de gemalen, op te vangen en vervolgens over te zetten.

De Stowa, het onderzoeksbureau van de waterschappen, publiceerde afgelopen zomer een rapport over de schade aan vis bij gemalen. De onderzoekers trekken een aantal belangrijke conclusies ten aanzien van de paling:

  1. Veel volwassen paling trekt op het moment dat er veel regen valt (in het najaar) naar de gemalen.
  2. Aan de polderkant van de gemalen vonden de onderzoekers veel schieraal.
  3. Achter de gemalen werden veel minder schieralen gevonden.
  4. Van de schieralen die door het gemaal heen gaan, is een zeer groot deel beschadigd.
  5. De mate van beschadiging hangt enigszins af van het soort gemaal en de draaisnelheid.

De foto hieronder is op 30 augustus 2010 gemaakt in Zoutkamp bij Gaele Postma. Ongeveer de helft van de palingvangst van deze binnenvisser in het Reitdiep was beschadigd door gemalen. Deze paling heeft een gebroken ruggengraat.

geschonden-schieraal

Palingen over het gemaal zetten

Een gemaal blijkt voor de paling een bijna onneembare barrière. Of de schieraal besluit haar geluk elders te proberen (en komt uit bij een ander gemaal), of de schieraal neemt het risico, wordt geraakt door de schoepen en overleeft dit niet.

De CvB zoekt naar mogelijkheden om de paling weg te geleiden van de gemalen, op te vangen en vervolgens over te zetten. Daartoe is een project opgezet samen met het ingenieursbureau TAUW. Subsidie komt van het ministerie van LNV en de EU.
Er worden nog waterschappen gezocht die zich bij dit project willen aansluiten.

 

Vangstverbod, paling kapot

Het spandoek op de boot (foto hieronder) is de boodschap van de beroepsvisser Gaele Postma over de beschadigingen van paling door gemalen. Het ministerie van LNV kiest voor een palingvangstverbod en niet voor het 'over de dijk zetten' (wegvangen en over het gemaal zetten) van schieraal, zoals in het plan van de beroepsvissers.

protest-geschonden-schieraal


Het genoemde onderzoek:

Stowa, Worden vissen in de maling genomen? Samenvatting van het Stowa-onderzoek naar de mogelijke schade aan vissen bij het passeren van gemalen.

download het Stowa-rapport (pdf)

 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS