Verkoopadressen

Zoetwatervissen: lekker, maar onbekend

Er komt in Nederland steeds meer aandacht voor lokaal geproduceerd vers voedsel dat je rechtstreeks van de producent kunt kopen. Twee recentelijk publicaties brengen op fraaie wijze de Nederlandse zoetwatervissen en zoetwatervisserij onder de aandacht.
Allereerst het artikel 'Lekker, maar onbekend' van Henk van Dam, dat ingaat op de toekomst de beroepsvisserij. En daarnaast het prachtig uitgegeven boek 'Zoetwatervis: de culinaire gids' van Hanneke Videler.

Lees het artikel Lekker maar onbekend

Welke vis verkopen de binnenvissers?

* Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt).
* Ze verkopen ook schubvis, voornamelijk snoekbaars en in mindere mate snoek, karper, brasem en zeelt.
* Verder verkopen de beroepsvissers ook wolhandkrab en rivierkreeft aan huis en in enkele gevallen bot (platvis).
* Zeeuwse beroepsvisserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, zoutwaterkreeft, en makreel, geep en ansjovis.

De verkoop van vis is over het algemeen seizoensgebonden.

Naast eigen gevangen vis, verkopen de vissers ook vis die is opgekocht van collega-vissers.

Enkele visverkopers verbinden de naam van het vangstgebied aan hun paling (Alkmaardermeer, Veerse meer, IJsselmeer, Hoeksgoud).

 

Zeelt op je bord

zeelt

De initiatieven Stadskeuken Rotterdam en Beter(W)Eten proberen lokale producten weer op het etensbord te krijgen. Men ging langs bij Aart van der Waal, beroepsvisser in de Hoekse Waard. Kok Michiel Pat bereidde op smakelijke wijze de door Art gevangen voorntjes en zeelt. Bekijk op YouTube het filmverslag Rotterdamse vis Rotterdamse vis (duur: 5 minuten)