Afdrukken Tip een bekende
Inhoudsopgave
Recepten met karper
Meer recepten met karper
Alle pagina's

Meer recepten met karper


Gemarineerde karper

Sinds men in Tsjechië kronieken schrijft, geldt de karper als traditioneel Boheems gerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten (exclusief marineren)

  • 1 schoongemaakte karper (ca. 1 kg)
  • 1 wortel
  • 1/2 selderij
  • 1 ui
  • 50 g verse erwten
  • 1 zure augurk
  • 500 g mayonaise
  • 1 glas witte wijn
  • sap van 1 citroen
  • zout, zwarte peper, suiker

Wortel, selderij en ui schoonmaken of schillen en in dunne reepjes snijden; in kokend water blancheren, laten uitlekken en afkoelen.
De erwten in gezouten water koken, de augurk in smalle plakjes snijden. Erwten en augurk aan de groenten toevoegen. De groenten met mayonaise, witte wijn en citroensap mengen en met zout, peper en suiker op smaak brengen.
De karper in water met wat zout gaar koken. Huid en graten verwijderen, de vis in porties snijden en enkele uren in de marinade laten trekken.



Karper in rode wijn

Zoals deze karper op Russische wijze bereid is, hebt u hem nog nooit geproefd.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: langer dan 2 uur

  • 1 panklare jonge karper van 1 kg
  • 2 el maisolie
  • 2 dl droge rode wijn
  • 1 flinke mespunt zout
  • 4 el citroensap
  • 3 tl suiker
  • 1 mespunt tijm- of rozemarijnpoeder
  • 1 flinke mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 1 stukje laurierblad
  • 50 gr boter
  • 45 gr bloem
  • 4 dl kruidenbouillon van 1 tablet
  • sojasaus

Voorbereiding
Maak de vis schoon en ontdoe hem van zijn schubben. Was de vis in- en uitwendig zeer goed. Vermeng de olie met de wijn en klop daar het zout door met het citroensap, de suiker, het tijm-, kruidnagel- en kaneelpoeder (tijm en kruidnagel in een vijzel fijnstampen indien u geen poeder hebt).
Leg de karper in een schaal waarin de vis precies past. Doe het stukje laurierblad in de schaal en schenk daar de vloeistof in . Laat de vis tenminste 2 uur marineren op een koele plaats (maar niet in de koelkast), onder af en toe overgieten met de vloeistof. Keer hem ook een paar maal.

Bereidingswijze
Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm hem voor op 190 graden. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat die, al roerende, enigszins gaar worden.
Neem de karper en het laurierblad uit de marinade en leg hem in de ovenschaal. Schenk de bouillon bij kleine hoeveelheden tegelijk bij de boter met bloem en roer hiervan een gladgebonden saus.
Neem de pan van het fornuis. Verdun de saus met de marinade en schenk de saus over de vis. Dek de schaal af, eventueel met folie, en zet de karper in de oven. Controleer na 25-30 minuten of de vis gaar is; een vin moet dan zeer gemakkelijk loslaten.


Serveertips: Serveer de karper overgoten met wat saus en versierd met halve schijfjes citroen en plukjes peterselie. Geef de rest van de saus in een sauskom. Geef hier gekookte aardappelen bij.



Karper in biersaus

  • 2 kg panklare karpers, in 6 moten gesneden
  • 1 ui
  • 1/2 selderijknol
  • 1 wortel
  • 4 eetlepels boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 afgestreken eetlepels bruine suiker
  • 2 1/2 kopje water
  • 1 kopje rode wijn azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • 5 kruidnagels
  • 1 takje verse of 1 snufje gedroogde tijm
  • 1 stukje citroenschil
  • 2 eetlepels bessengelei
  • 1/2 kopje donker bier (moutbier)
  • 1/2 kopje verkruimelde peperkoek
  • 3 eetlepels gehakte gedroogde pruimen
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 3 eetlepels amandelsnippers

Schil de ui en de selderij; schrap de wortel en hak de groenten. Verwarm 2 eetlepels boter in een pan, voeg de groenten en het zout toe en laat alles in een gesloten pan 10 minuten stoven.
Roer in een grotere pan 2 eetlepels bruine suiker en 1 eetlepel water door elkaar en laat dit op een zacht vuur tot een gebonden donkere siroop koken.
Giet de wijnazijn erbij en laat de saus onder voortdurend roeren net zo lang inkoken tot de inhoud met 2/3 is gereduceerd.
Voeg dan 2 1/2 kopje water, de laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, tijm, citroenschil, bessengelei en gestoofde groenten erbij. Laat dit alles in een gesloten pan op een matig vuur 30 minuten stoven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg het bier, de peperkoek en 1 eetlepel bruine suiker toe en laat de saus nog 5 minuten koken. Roer de dikke saus door een zeef. Smeer een vuurvaste vorm in met de rest van de boter.
Leg de moten karper in de vorm en giet de saus erover. Strooi daarover de pruimen, rozijnen en amandelsnippers.
Laat de vis in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar worden. Giet er tussentijds 1 tot 2 maal wat water bij.



Voor andere karperrecepten: zie www.smulpaap.nl en www.schmidtzeevis.nl