Over vissers en vissen
Over visserij beheer
Over visstand bemonsteren
Service
Duurzame visserijDuurzame visserij op de Nederlandse binnenwateren is vrij eenvoudig als je als beroepsvisser alléén een bepaald water bevist en beheert. Veelal is de situatie echter niet zo gemakkelijk en is er sprake van ‘gemene weide visserij’: meerdere vissers bevissen een hetzelfde areaal. Dan moeten de betrokken vissers onderlinge afspraken maken over duurzame visserij. Gemene weide visserijIn de binnenvisserij wordt gemene weide visserij veelal alleen in verband gebracht met het IJsselmeer. Daar hebben beroepsvissers geen eigen percelen; ze bevissen gezamenlijk het IJsselmeer. Toch is eigenlijk op vrijwel alle wateren in Nederland sprake van gemene weide visserij. Met de opkomst van de sportvisserij heeft de Nederlandse overheid op de Nederlandse binnenwateren de zogenoemde ‘splitsing van visrechten’ gestimuleerd. Het visrecht is opgesplitst in het visrecht op aal, en het visrecht op schubvis. Beroepsvissers vissen met aalvistuigen en mogen de bijvangsten aan andere (schub)vis vaak behouden. Sportvissers met de hengel mogen vaak schubvis en, in het verleden, ook aal behouden. Gemene weide visserij kan leiden tot een slecht gebruik van de visstand indien er geen afspraken over duurzame visserij gemaakt worden. De overheid stimuleert dan ook het maken van afspraken hierover binnen de Visserij Beheer Commissies (VBC’s). Aspecten van duurzaamheidDuurzaamheid kent vele aspecten. De Combinatie van Beroepsvissers (CvB) onderscheidt de volgende:
Duurzame exploitatie van de verschillende vissoortenDe beroepsbinnenvisserij wil graag de visbestanden duurzaam exploiteren. In overleg met de landelijke sportvisserij en het ministerie van LNV is daartoe de handleiding Vissen met Verstand geschreven. Zijn die gegevens per vissoort beschikbaar, dan is uit te rekenen hoeveel vis van welke soorten er geoogst kan worden om te voldoen aan de eis van duurzaam vissen. In het rapport Vissen met Verstand wordt dat de Duurzaam Oogstbare Productie (DOP) genoemd. Download de handleiding Vissen met Verstand (pdf, 44 pagina’s, 9 mb) Duurzaamheid van het visserij beheersysteemEen beheersysteem vraagt tijd, geld en inzet van sport- en beroepsvisserij. Er moeten gegevens over visstand en visserij verzameld worden. Deze gegevens moeten geanalyseerd worden. Er moeten beheerafspraken gemaakt worden, doelen geformuleerd en een systeem van controle, handhaving en sanctionering afgesproken. Een flinke klus. De ideeën van Ostrom zijn goed bruikbaar voor de inrichting van een op duurzaamheid gerichte visserij. Om die reden heeft de CvB deze basisprincipes vertaald naar de praktijk van de VBC’s. Zo zijn ze te gebruiken om het functioneren van de VBC’s te verbeteren. Naar de succesfactoren voor gemeenschappelijk beheer Duurzaamheid van visserijbedrijvenDe beroepsbinnenvisserij kan een goede boterham verdienen aan de visserij als de bedrijven voldoende vis kunnen vangen en deze vangst kan verkopen voor een goede prijs. Het gaat niet alleen om hoeveelheden; het gaat om een combinatie van factoren zoals:
Voor al deze aspecten zet de CvB zich in. Duurzaamheid op wereldschaalDe beroepsbinnenvisserij levert een product dat ‘direct om de hoek’ wordt gevangen. De vis wordt zo veel mogelijk levend of vers (beslist niet ingevroren, en veelal ook zonder ijs) aan de consument geleverd. In deze hele keten van de beroepsbinnenvisserij is de uitstoot van het broeikasgat CO2 dan ook gering (berekeningen ontbreken nog). naar adressen van beroepsvissers met visverkoop aan huis |
Koop verse vis
Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.
Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, karper of zeelt.
Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).
Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.
Eet smakelijk!
Agenda Kort
- 05 juli 2010 Vernieuwing website
Uw mening
Visserijnieuws
Visserijnieuws.nl |
Website van het VisserijNieuws, onafhankelijke website voor de visserij, de Nederlandse en Belgische visverwerkende industrie en de vishandel. |
|