Afdrukken E-mailadres

Recepten met wolhandkrab

Het beste seizoen

Het beste seizoen om Chinese wolhandkrab te eten is het najaar (augustus-november).


Wolhandkrabsaus volgens Harmen Ligthart uit Hindeloopen

Harmen Ligthart, chefkok-eigenaar van streekrestaurant De Hinde in Hindeloopen, gebruikt wolhandkrab, gevangen door Friese binnenvissers, voor een saus bij vis die hem zeer bevalt.

Harmens wolhandkrabsaus volgt het recept van alle 'bisques' (soep van schaaldieren), die je van kreeft of garnalen kunt maken.


Bereidingswijze

'Ik zet ze eerst een nacht in een spoelbak met koud leidingwater. Mijn ervaring is dat zoutwaterdieren zoals de strandkrab dan hun poep verliezen. Dat zie je ook aan sliertjes in het water. Het lijkt me frisser als hun darmkanaal schoon is, maar misschien hoeft het niet eens.

Daarna breng je een grote pan water aan de kook. Je pocheert de krabben daarin om ze snel dood te laten gaan. In 4-5 minuten als het water weer aan de kook is, zijn ze goed.

Je laat ze afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Je breekt de scharen en poten van hun lijf. Van de scharen verwijder je het éérste 'kootje', het scharniergedeelte waarmee ze knippen, want dat is begroeid met die wol.

Je hakt en plet met een hakmes alle onderdelen, ook het lijf. Dan zet je de stukken aan, in zonnebloemolie, precies zoals je met garnalen in hun pantsers doet. Je kunt wat wit van prei laten meezweten, en winterwortel.

Daarna afblussen met cognac en witte wijn, of beide. Je kunt ook nog tomatenpuree toevoegen, en/of sinaasappelschil of steranijs, je ziet maar.

Dan gaat er water bij, en zo laat je het een paar uur zachtjes trekken.

Met een schuimspaan of iets van dien aard plet en stamp je ze maar eens. Dan zeven door een vergiet, nog eens aanstampen. Het vocht kook je vervolgens zachtjes in, en je maakt er die 'bisque' van, of zoals ik een gereduceerde saus.'



Bronnen: www.foodlog.nl en www.dehinde.nl



 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, brasem, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!


Bizar: Krabben uit de muur

In Nederland kun je een fricandel uit de muur trekken. Maar Aziaten houden meer van krabben.

En geloof het of niet: in Japan kun je tegenwoordig levende krabben uit de muur trekken.

Bekijk het flimpje op de website van het Algemeen Dagblad: Automaat met levende krabben