logo open dag

Open Dagen Nederlandse Beroepsbinnenvisserij

Beleef de ambachtelijke visserij

Een fascinerende kennismaking met de binnenvisserij

zondag 22 maart 2015

gorinchem, provincie zuid-holland

visserijbedrijf andré blokland

 

Praktijkdag 'Zoetwatervis, Zuiver op de graat'

De praktijkdag wordt georganiseerd door beroepsbinnenvisser André Blokland en
kok Arjan Smit van streekrestaurant 'De Pronckheer'.

 

  • Tijd: aanvang 07.30 uur bij 'De Griendhut' te Gorinchem. Einde: 21.00 uur bij 'De Pronckheer' in Cothen.
  • Herken de verschillende zoetwatervissen
  • Luister naar het verhaal achter de verschillende vissoorten
  • Haal samen de vis uit de netten, sorteer ze op soort en maak de vis schoon
  • Leer over de bereidingswijzen en het effect ervan op toepassing en smaak
  • Meer informatie over dag: Volledig programma praktijkdagVolledig programma praktijkdag
  • Meer informatie van André Blokland: Blokland VisserijBlokland Visserij
  • Kosten: € 85,00 per persoon, incl. lunch, diner en dranken
  • Info en aanmelding bij Hiske Ridder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06 17391430
  • Locatie: De Griendhut en De Pronckheer
    Een routebeschrijving ontvangt u na inschrijving.

Hoe gaat de dag verlopen?

logo-zuiveropdegraat* In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 maart vertrekt André met zijn netten vanaf 'De Griendhut', om daar rond 7.30 uur met gevulde netten terug te keren . Verwarmd door vuurwater wachten we hem aan de oever op.
* Na het binnenhalen van de netten halen we ze samen leeg. We re'en de netten en sorteren de vis. We leren welke soorten zoetwatervis er zijn en waar, hoe waarom ze daar leven.
* We vertrekken na inladen van de vangst met eigen vervoer naar 'Proeverij De Pronckheer' in Cothen. Daar wacht ons een kop dampende koffie/thee met stevige koek.
* Aan lange tafels bij de buitenkeuken krijgen we uitleg en demonstraties over ontweiden, schubben en fileren van de gevangen vis. Na het luisteren en kijken..... zelf aan de slag!
* Ondertussen hebben we echte trek. De lunch met diverse streekgerechten wordt geserveerd en de eerste stoere verhalen gaan de tafel rond.
* Gevoed en uitgerust gaan we in de binnen/buitenkeuken van 'De Pronckheer' de schoongemaakte vis verder verwerken.
*We besteden de nodige tijd en aandacht aan de kennismaking met de verschillende bereidingswijzen. Te denken valt aan: visworst, paté, ceviche, tartaar en langzaam garen, sous vide, paneren, quiche.
* We presenteren de vis op schalen waarna we allemaal aanschuiven aan ons eigen welverdiende 'Vissermans buffet'!


verse zoetwatervis