Verleden binnenvisserij

100 JAAR NOORD-HOLLANDSE BOND VAN BEROEPSVISSERS

"Visser zijn zit in onze genen"

Op 4 augustus 2012 bestond de Noord-Hollands Bond van Beroepsbinnenvissers (NHBB) precies 100 jaar. Dat jubileum werd tijdens de eerstvolgende jaarlijkse ledenvergadering uitbundig gevierd. Na afloop haalde CvB-medewerkster Cornelie Quist oude geschiedenis op met twee beroepsbinnenvissers wier voorvaderen ook al lid van de Noord-Hollandse Bond waren, en met NHBB-secretaris Rina Boerdijk. Het poldergebied kent met haar vele meren, sloten en vaarten een lange geschiedenis van beroepsbinnenvisserij.

 

REPORTAGE

De laatste palingvisser van Bleiswijk

Zijn woning en de schuur waarin hij zijn netten opborg, staan er nog. En hij, Cor van Leeuwe, is er ook nog. Hij was de laatste palingvisser van Bleiswijk, Zuid-Holland. In 2003 gaf de toen 69-zestigjarige Cor het broodvissen op. Dat wil niet zeggen dat hij helemaal niets meer doet. Het beheren van zijn, tegenover de woning liggende, jachthaven kost hem nog steeds de nodige tijd. Dat werk blijft hij leuk vinden. Een tijdsbeeld aan de hand van het leven van een beroepsvisser.

 


Vissersleven in de 17e eeuw

In tal van schilderijen legde Pieter de Putter (1600-1659) het Hollandse vissersleven vast. Dit paar schilderijen vormt een mooi voorbeeld.

Een visser met zoetwatervissen op een tafel, ca 1640
zoetwatervisser schilderij

Een vissersvrouw met zoetwatervissen op een tafel, ca 1640
schilderij vissersvrouw


Schilderijen uit Collectie R.G. van Leeuwen, Eindhoven