Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende
12 februari 2013

"Vangstverbod op wolhandkrab moet van tafel"

Het vangstverbod op wolhandkrab in het rivierengebied moet van tafel. Dat is de boodschap van Tweede Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP) en Jan Bosman (VVD). Ze stelden Kamervragen over het verbod op de visserij op wolhandkrab. Hun vragen zijn gericht aan de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.


Sinds 1 april 2011 is in het rivierengebied een totaal vangstverbod op paling en ook op wolhandkrab van kracht. Dit vanwege de dioxinevervuiling in deze rivieren, die gevaren voor de volksgezondheid oplevert.

Riviervissers verzetten zich van meet af aan tegen sluiting van het gebied voor de visserij op wolhandkrab. Dit vangstverbod was slechts gebaseerd op een snel geproduceerde risicobeoordeling door het Instituut voor Voedselveiligheid RIKILT.


Veel minder risico

Inmiddels zijn er betere gegevens voorhanden over het risico voor consumenten. Met name onderzoek van het LEI gaf een beter beeld van het consumptiepatroon van de Chinese consument als het gaat om het eten van wolhandkrab.
Op basis daarvan heeft Ap de Wit, adviseur van de vereniging Samen Sterk, een verbeterde risicobeoordeling geschreven. Zijn conclusie is dat de risico's van het eten van wolhandkrab uit het rivierengebied veel minder groot zijn dan wat het RIKILT aanvankelijk berekende.
Lees het rapport van Ap de Wit: Risicobeoordeling inzake aanwezigheid dioxines en dioxineachtige PCBs in wolhandkrab (pdf)

De risicobeoordeling van De Wit is verstuurd naar de verantwoordelijke ambtenaren. Tot nu toe is daarop geen reactie ontvangen. De CvB gaat ervan uit dat de vragen van de Kamerleden Dijkgraaf en Bosman het dossier weer vlot zullen trekken.

Formeel voldoet de Nederlandse wolhandkrab aan de Europese gezondheidsnormen. Nederland loopt echter nog steeds niet in de pas met de Europese regels over de voedselkwaliteit van wolhandkrab.


chinese wolhandkrab

Enorm belang

Het economisch belang van de wolhandkrab voor de beroepsbinnenvisserij is enorm, als gevolg van inkomstenderving door maatregelen voor aalherstel. Bovendien neemt de vraag vanuit China alleen maar toe. Vanuit dit perspectief richtten de Kamerleden Dijkgraaf en Bosman hun vragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

Wolhandkrabben worden bovendien als een plaag gezien, aangezien ze veel schade kunnen aanrichten aan dijken. Vandaar dat ook Kamervragen zijn gesteld aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

In een eerste reactie schrijft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) dat het beantwoorden van de vragen extra tijd vergt vanwege de benodigde interdepartementale afstemming.

Lees de tekst van de Kamervragen wolhandkrab


Meer informatie:
- Nieuwsbericht Kamervragen VVD en SGPKamervragen VVD en SGP op website Visserijnieuws
- Nieuwsbericht Marktkansen voor de wolhandkrab (nieuwsbericht 29-8-2012)
- Feiten over wolhandkrab
- Standpunt staatssecretaris Bleker over vangst wolhandkrab: Aanbiedingsbrief bij rapport over schone wolhandkrab (20-6-2012)


 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS