Afdrukweergave
7 februari 2011

Palingen paaien liefst bij nieuwe maan

De voortplanting van palingen is al eeuwenlang een groot mysterie. Japanse onderzoekers hebben een doorbraak bereikt. Ze zijn er voor het eerst in geslaagd bevruchte eieren van palingen op te vissen. Hun conclusie is dat palingen de maanstand en het hoogteverschil op de oceaanbodem gebruiken om te bepalen waar en wanneer ze gaan paaien. Liefst paaien ze bij nieuwe maan, wanneer het gebrek aan licht hen beschermt.
Het onderzoeksteam denkt dat deze kennis kan leiden tot nieuwe technieken bij het kweken van paling. Ook kan de palingstand nu beter beschermd worden.

De onderzoekers van de Universiteit van Tokio en het Fisheries Research Agency (FRA) in Tokio publiceerden hun bevindingen in februari 2011 in het digitale wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Ze doen al twintig jaar onderzoek naar Japanse palingen.

Op 22 mei 2009, twee dagen voor Nieuwe Maan, lukte het om voor het eerst palingeieren op te vissen. De 31 eieren waren ongeveer dertig uur eerder bevrucht. De onderzoekers gebruikten hierbij een net om plankton uit zeewater te filteren.

Mariana eilanden

Enige jaren geleden ontdekten ze al dat de palingen 2200 kilometer ten zuiden van Japan paaien, ten westen van Guam, een van de Mariana-eilanden in de westelijke Stille Oceaan.

De onderzoekers vingen in dit gebied ook volwassen palingen. Ze presenteren in hun rapport diverse nieuwe inzichten in het gedrag van de palingen. De palingen trekken naar de onderzeese bergen ten westen van Guam. Ze oriƫnteren zich tijdens hun migratie op de magnetische velden van de zeebodem. Het is bekend dat palingen aardmagnetisme kunnen waarnemen.
Ook blijken palingen tijdens het paaiseizoen meerdere keren te kunnen paaien. Ze doen dat het liefst rond nieuwe maan, wanneer het gebrek aan licht henzelf en hun eieren beschermt tegen natuurlijke vijanden. Het vindt plaats op een diepte van ongeveer 200 meter.


Bronnen: USA TODAY, AFP. The Mainichi Daily News, Oneindia News

Het originele wetenschappelijk artikel is te lezen op www.nature.com