Fout
  • Fout bij laden feed data.
Nieuws
Afdrukken E-mailadres
30 april 2012

Beperkte compensatie voor palingvissers

jaap geleijnse

"Na langdurig en intensief overleg is er nu een regeling voor de tegemoetkoming aan de palingvissers in de gesloten gebieden. We zijn enerzijds verheugd dat die regeling er nu eindelijk is. Anderzijds valt daarmee nooit het leed weg te nemen dat deze vissers ondervinden." Aldus Jaap Geleijnse, voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB), naar aanleiding van de inkomstencompensatie voor beroepsvissers die getroffen zijn door het vangstverbod op paling in de grote rivieren.

 
Afdrukken E-mailadres
20 april 2012

Proef aalbeheer op maat veelbelovend

foto omslag rapport decentraal aalbeheerDecentraal aalbeheer op basis van jaarquota kan een goed alternatief zijn voor het vangstverbod in het najaar. Maar er zijn nog teveel onduidelijkheden om het al landelijk te kunnen invoeren. Dat is de conclusie van het experiment met decentraal aalbeheer gedurende 2011 in Friesland. Staatssecretaris van EL&I Henk Bleker wil het experiment graag voortzetten in 2012.

 
Afdrukken E-mailadres
2 april 2012

Beroepsvissers zetten opnieuw glasaal uit

glasaalDe Combinatie van Beroepsvissers heeft op 2 april glasaal uitgezet in de Friese boezemwateren en het Veerse Meer. De beroepsvissers werken zo aan herstel van de palingstand in Nederland. De glasaal kan in deze wateren opgroeien tot volwassen schieraal, en kan dan uitzwemmen naar de Sargasso Zee om daar te paaien.

 
Afdrukken E-mailadres
14 maart 2012

Bleker bezorgd over beleid Waterschappen

logo waterschappen

Staatssecretaris Bleker is bezorgd over de sturende maatregelen die waterbeheerders afkondigen over visserijbeheer in waterschapsgebieden. Ze zijn niet bevoegd om dat te doen, stelt Bleker in een brief aan de Unie van Waterschappen. Eerder had de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) de staatssecretaris laten weten dat de opstelling van de waterbeheerders tot spanningen leidt. De CvB is dan ook erg verheugd over de brief van Bleker.

 
Afdrukken E-mailadres
8 februari 2012

Commissie Toekomst Binnenvisserij aangesteld

henk bleker

Staatssecretaris Bleker heeft de Commissie Toekomst Binnenvisserij aangesteld. De commissie gaat een integrale toekomstvisie voor de gehele binnenvisserij opstellen. Rond de zomer moet het eindrapport er zijn. In een reactie zegt de Combinatie van Beroepsvissers verheugd te zijn dat de commissie nu aan de slag gaat. De CvB is ook blij dat de commissie bestaat uit zowel mensen die de binnenvisserij van binnenuit kennen, als buitenstaanders.

 
Afdrukken E-mailadres
3 februari 2012

Paling in het nieuws

schieraalActualiteitenrubriek EenVandaag zond op 3 februari een reportage uit over de toekomst van de paling. Aan de orde komt hoe beroepsvissers meewerken aan het herstel van de palingstand door paling 'over de dijk' te zetten. Aanleiding was de opening van Glasaal Volendam BV, een kweekcentrum voor glasaal. Het gaat om een unieke innovatie: op grote schaal glasaal kweken uit larfjes. Dat is nog nergens op de wereld vertoond. Bekijk de reportage.

 
Afdrukken E-mailadres
4 januari 2012

Succes voor strengere aanpak stroperij

De palingstroperij in Noord-Holland is met de aanhouding van een 66-jarige man uit Akersloot een forse klap toegebracht. Dat zeggen Ernst Velt en Michel Ros van het Visstroperijteam IJsselmeer/Randmeren in een recent artikel in het Noordhollands Dagblad. De politieactie is een direct gevolg van een strengere aanpak van stroperij op de binnenwateren. Staatssecretaris Bleker gaf 23 december meer duidelijkheid over een wetswijziging bij de bestrijding van visstroperij.

 
Afdrukken E-mailadres
10 januari 2012

Europese aanbesteding glasaal 2012-2013 van start

glasaalOp 9 januari heeft het Productschap Vis de aankoop van glasaal voor aalherstel projecten in de Europese aanbestedingsprocedure geplaatst. Het Productschap Vis zal met een beperkt aantal leveranciers van glasaal een raamovereenkomst afsluiten voor de levering van glasaal gedurende twee jaar. De gekozen leveranciers zullen in concurrentie in maart en april, met een mogelijke uitloop naar mei, glasaal aanbieden voor uitzet.

 
Afdrukken E-mailadres
2 januari 2012

Palinghandel sluit zich aan bij Duurzaam Paling Fonds

logo duurzaam paling fondsVanaf 2 januari 2012 verkopen alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren paling van het Duurzaam Paling Fonds. Zij steunen zo herstel en instandhouding van de palingstand in Nederland. Het fonds wordt ingezet om jonge paling in Nederlandse zoetwatergebieden uit te zetten, volwassen paling naar open zee te helpen om zich daar voort te planten, en onderzoek mogelijk te maken. De paling is herkenbaar aan het blauwe logo.

 
Afdrukken E-mailadres
28 november 2011

Friese beroepsvissers helpen paling op weg naar zee

Simke HoekstraHet was in de herfstmaanden verboden om op paling te vissen. Zo kreeg schieraal de kans om ongehinderd uit te trekken naar zee. In Friesland mocht echter nog wél gevist worden, want Friese beroepsvissers nemen deel aan een proef met decentraal aalbeheer. Enkele Friese vissers hebben afgelopen herfst met succes meegedaan aan een project van de Combinatie van Beroepsvissers om de schieraal voor gemalen weg te vangen. Zodat 834 schieralen op weg naar zee niet vermalen zijn in gemaalpompen.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Nieuws DUPAN

NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland) is een samenwerking van palingvissers, viskwekers en palingverwerkers.

Visserijnieuws

Schuttevaer

Schuttevaer - RSS