Afdrukken E-mailadres

24 april 2010

Na jaren weer massale uitzet van glasaal

Voor het eerst sinds vele jaren zal er weer massaal glasaal worden uitgezet in de Nederlandse binnenwateren. Dit gebeurt in de periode van 20 april tot begin mei 2010. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van de aalstand in de Nederlandse binnenwateren.

Het het grootste deel van de glasaal (meer dan 700 kilo) wordt uitgezet in de provincies Friesland en Zeeland. Het gaat daarbij om meer dan 2 miljoen glasaaltjes. De financiele middelen voor deze uitzettingen zijn afkomstig van het Europees Visserij Fonds (EVF). Ook de komende jaren zal via dit fonds massaal glasaal worden uitgezet.

Naast deze grootschalige uitzettingen is er door indivduele beroepsvissers verspreid over Nederland in het eigen viswater nog eens een kleine honderd kilo glasaal uitgezet. Deze glasaal was afkomstig uit Engeland.

De uitzet van glasaal was voor de beroepsvissers vanaf het begin van de vorige eeuw tot eind jaren zeventig een jaarlijks terugkerende activiteiteit. Met de subsidie die daarvoor werd verleend door de toenmalige OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij) kostte een kilo glasaal toen maximaal 25 euro. Door de opkomst van de aalmesterijen is de vraag naar glasaal echter zo sterk gestegen, dat de prijzen zijn opgelopen tot soms meer dan 1000 euro per kilo.

Die prijsstijging is er oorzaak van geweest dat de aankoop en uitzet van glasaal voor veel beroepsvissers financieel onhaalbaar is geworden. Via Brussel is daar nu verandering in gekomen.

Bekijk een filmpje over het uitzetten van glasaal op het Ketelmeer (Overijssel)

 

Uitzetten glasaal op het Veerse Meer

veersemeer-glasaal

Onder het toeziend oog van de Franse glasaalhandelaar Bruno Gurruchaga verplaats Wim de Ridder de glasaal na het wegen in de kuip aan boord.veersemeer-uitzettenglasaal

Wim de Ridder zet 45 kilo glasaal uit aan de oevers van het Veerse Meer. De glasaal wordt zo veel mogelijk verspreid. Het is een mooi gezicht de aaltje weg te zien zwemmen om zich te verschuilen in de stenen en tussen de oesters van het Veerse Meer. Nu nog hopen dat ze snel tot gezonde schieraal opgroeien in het door Wim de Ridder, Marcel en Kees van de Kreeke, sport en RWS beheerde gebied van de VBC-Veerse Meer.Bekijk een filmpje over het uitzetten van glasaal op het Veerse meer (Zeeland)

 

Koop verse vis

Wie op zoek is naar verse zoetwatervis, hoeft niet verder te zoeken. Alleen even klikken op Verkoop aan huis. Daar vindt u adressen van visserijbedrijven die verse zoetwatervis aan huis verkopen. Verser kunt u ze niet krijgen.

Alle bedrijven verkopen verse wilde paling (bak- of stoofaal). De meeste verkopen ook gerookte wilde paling (meestal zelf gerookt). Daarnaast verkopen ze veelal schubvis: snoekbaars, maar ook wel snoek, karper of zeelt.

Voor soorten als wolhandkrab en rivierkreeft neemt de belangstelling hand over hand toe. Ook daarvoor kunt u bij veel beroepsvissers terecht. Enkele vissers leveren ook bot (platvis).

Enkele Zeeuwse visserijbedrijven verkopen ook zoutwatersoorten, zoals mosselen en oesters, geep, zoutwaterkreeften, makreel en ansjovis.

Eet smakelijk!

Agenda Kort

Uw mening

Wat is uw mening over de nieuwe website?
 

Schuttevaer

Schuttevaer - RSS