Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

17 april 2014

Jaarvergadering CvB: positieve ontwikkelingen

Op 16 april vond in Harderwijk de jaarvergadering van de Combinatie van Beroepsvissers plaats. Ondanks de vele hobbels op de weg en zorgen over de toekomst, werden er ook positieve ontwikkelingen gezien die de sector weer hoop geven.


cvb jaarvergadering 2014, voorzitter Jaap Gelijnse"Ik heb voor vergadering maar een kleurrijke combinatie aangetrokken, omdat ik meen een minder negatief geluid te kunnen laten horen. Ik zie aan het eind van de lange donkere tunnel, op zun Zeeuws gezegd, spieker lichtjes. We zijn er nog niet, maar we gaan de goede kant weer op." Zo begon voorzitter Jaap Geleijnse zijn jaarrede voor leden en genodigden op de jaarvergadering van de Combinatie van Beroepsvissers.

cvb jaarvergadering 2014Een van de belangrijkste positieve ontwikkelingen is volgens Geleijnse de formatie van een werkgroep onder leiding van Martin Scholten over een nieuwe landelijke organisatie voor de binnenvisserij en kleinschalige kustvisserij. De afzonderlijke organisaties die nu bestaan zijn te versnipperd en hebben te weinig slagkracht.

Als ander lichtpunt noemde Geleijnse de toename in heel Europa van de hoeveel glasaal die voor de kusten is aangekomen. Hij hekelde de rampscenario's die enkele natuurorganisaties jarenlang hebben verkondigd. Die worden nu door de feiten ontzenuwd. "De aal staat niet op uitsterven en de roep om een verbod op de aalvisserij raakt dan ook kant noch wal", aldus de voorzitter.

"Voor het herstel van de aalstand is het werk van de beroepsvisser een onmisbare factor", aldus Geleijnse. Beroepsvissers hebben weer grote hoeveelheden jonge paling uitgezet in de Nederlandse binnenwateren. Ook hebben ze volwassen palingen 'over de dijk geholpen' om uit te zwemmen naar hun paaigronden op zee. Dat deden de vissers zowel in DUPAN-verband als op individuele basis.

cvb jaarvergadering 2014, Miranda BoutLees de hele jaarrede van CvB-voorzitter Jaap Geleijnse

Beroepsvisser van het Jaar

Na zijn jaarrede maakte voorzitter Geleijnse bekend wie Beroepsvisser van het Jaar 2014 is geworden. Deze eretitel ging naar het energieke vissersechtpaar Job en Miranda Bout uit Tholen. Miranda Bout nam de oorkonde in ontvangst.
Lees waarom Job en Miranda Bout zijn gekozen tot Beroepsvisser van het Jaar 2014

Lancering brochure

CvB jaarvergadering 2014 - Aanbieding brochureDaarna volgde de lancering van de nieuwe CvB-brochure Vers uit Ambachtelijke Vangst met informatie over de binnenvisserij en haar visproducten. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Beroepsvisser van het Jaar Miranda Bout, en daarna aan de vissers die actief meegewerkt hebben aan de totstandkoming van de brochure.
Op de foto v.l.n.r.: Aaltje Stellema, Koen Dil, Marja Bekendam, Cornelie Quist, Freerk Visserman.

cvb jaarvergadering 2014 - Marja Bekendam

Promotie

Marja Bekendam van visserijbedrijf Bekendam hield een presentatie over de succesvolle activiteiten van de CvB-werkgroep Promotie. Een groot succes waren vooral de Open Dagen van de Nederlandse Binnenvisserij, die in 2013 voor het eerst waren georganiseerd.

Bekijk de presentatie van Marja Bekendam

cvb jaarvergadering 2014 - lagerhuisdebat

Positieve beeldvorming

Na deze presentatie volgde een levendig Lagerhuis-debat onder leiding van Cornelie Quist, adviseur Visserijbeheer. Het debat ging vooral over promotie en communicatie. De stelling 'Wil ik een toekomst als beroepsvisser dan laat ik de buitenwereld zien wie ik ben en hoe ik vis' kreeg grote bijval.

Voor de toekomst van de beroepsbinnenvisserij is het immers van groot belang om de sector bekend te maken bij een breed publiek, en te werken aan positieve beeldvorming. Er moet samenwerking gezocht worden met andere organisaties en met initiatieven, zowel binnen als buiten de visserij, die positief kunnen uitwerken voor de toekomst van de beroepsbinnenvisserij.

Naar decentraal aalbeheer

Arjan Heinen, beleidsmedewerker Visserijbeheer, hield vervolgens een presentatie over de beste strategie om tot decentraal aalbeheer te komen in heel Nederland. Hij benadrukte dat het voor een werkelijk effectief aalbeheerplan belangrijk is gegevens te verzamelen.

cvb jaarvergadering 2014 - Arjan Heinen

Ter vergemakkelijking van de registratie van vangstgegevens door beroepsvissers wordt nu eenvoudige technologie ontwikkeld via smartphones en internet. Het is essentieel dat deze gegevens – en ook de gegevens van ander visstandonderzoek – niet alleen bij onderzoekers terechtkomen en blijven. Om tot het meest effectieve aalbeheer te kunnen komen, moeten wetenschappers de gegevens samen met de vissers en de overheid gaan analyseren.
Bekijk de presentatie van Arjan Heinen

Nieuwe landelijke organisatie

Het laatste onderdeel van de jaarvergadering was een presentatie van Martin Scholten (Wageningen University) over de plannen van de werkgroep voor een nieuwe landelijke organisatie voor de binnenvisserij en kleinschalige kustvisserij. In de werkgroep zitten kwartiermakers bestaande uit praktiserende vissers en vertegenwoordigers van vissersorganisaties.

cvb jaarvergadering 2014 - Martin Scholten Zij gaan onder leiding van Martin Scholten gesprekken voeren met vissers en hun gezinsleden, om samen na te denken over de toekomst van de sector, en over de belangrijkste zaken die de nieuwe landelijke organisatie moet gaan oppakken.

De bedoeling is dat er in het najaar een grote landelijke bijeenkomst voor vissers, partners en andere medewerkers in het visserijbedrijf wordt gehouden. Dit om samen toekomstplannen te maken, en te bespreken hoe die plannen zijn te realiseren op een effectieve en betaalbare manier.
Bekijk de presentatie van Martin Scholten

 

 

Foto's: Arjan Heinen en Cornelie Quist

 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS