Afdrukweergave
21 juni 2011

Henk Bleker ontslaat palingvissers op staande voet

Meer dan 50 visserijbedrijven die op de grote rivieren op paling vissen, zijn van de ene dag op de andere werkloos geworden. Al meer dan 6 maanden zitten zij zonder enige vorm van inkomsten. Oorzaak is het vangstverbod dat staatssecretaris Henk Bleker heeft ingesteld, omdat de paling in die wateren teveel dioxine bevat. Op meer dan 1000 kilometer rivier kan er nu niet meer gevist worden. Een reële compensatie hebben ze tot nu toe niet gekregen.

oproep palingsector

Zo betalen de vissers de tol voor de verontreiniging van de Nederlandse rivieren. De vervuilers blijven buiten schot. Aan de sanering van de vervuilde rivierbodems wordt maar mondjesmaat iets gedaan.
De vissers voeren samen met de Combinatie van Beroepsvissers actie om toch compensatie te krijgen.


Palingvissers werken mee aan veilig product, maar betalen de rekening

De vissers zijn het overigens volstrekt eens met de staatssecretaris dat paling die niet aan de eisen voldoet, niet op de markt mag komen. De palingvissers hebben daar ook aan meegewerkt door sinds december vorig jaar niet meer op paling te vissen. Maar, het kan volgens hen niet zo zijn dat de prijs hiervoor vervolgens ook volledig voor rekening van de vissers komt.


Oorverdovend stil

Niet alleen de palingvissers, maar ook andere sectoren hebben de laatste tijd te maken met onverkoopbare producten. Denk aan spruitjes, tomaten en komkommers. Terwijl de overheid en de Tweede Kamer voor die sectoren direct in actie zijn gekomen, is het voor de palingvissers oorverdovend stil.

Om die reden voert de Combinatie van Beroepsvissers actie voor de palingvissers op de rivieren, zodat ook zij een reële compensatie krijgen. Immers niet alleen zijn hun inkomsten weggevallen, maar zijn ook hun bedrijfsmiddelen, zoals fuiken, boten en loodsen waardeloos geworden.

 

Zie ook het Dossier Compensatie palingvisserij