Afdrukweergave Mail deze link naar een bekende

17 oktober 2013

Belangstelling in Brussel voor decentraal aalbeheer

Op 15 oktober reisde een CvB-delegatie af naar Brussel om informatie te geven over decentraal aalbeheer en de mogelijkheid om deze vorm van aalbeheer uit te breiden naar de rest van Nederland en Europa. Jaap Geleijnse, Jon Visser en Arjan Heinen spraken met belangrijke personen voor de binnenvisserij in het Europarlement en de Europese Commissie.


Als eerste sprak de CvB-delegatie met de Franse Europarlementariër Isabel Thomas, afkomstig uit de vissersplaats St. Malo. Zij maakt deel uit van de sociaal-democratische fractie, de twee na grootste fractie in het Europees Parlement. Ook is zij lid van de visserijcommissie van het Europarlement.

Isabel Thomas had zich in september tijdens het debat over verbetering van het Europese aalbeheer uitgesproken voor een stabiele regelgeving, om vissers een kans te geven op een goede bedrijfsvoering (zie nieuwsbericht Europees parlement wil betere regels voor aalbeheer).

Steeds enthousiaster

Voor Isabel Thomas was decentraal aalbeheer nog helemaal nieuw. In de loop van het gesprek werd zij steeds enthousiaster. Decentraal aalbeheer combineert twee zaken waaraan Thomas veel belang hecht en waarvoor zij al eerder aandacht heeft gevraagd in het Europarlement: het verzamelen van gegevens over de aalstand, en een transparante, marktgerichte en goed beheerde beroepsvisserij. Het leek haar zinvol de proef uit te breiden naar andere delen van Nederland en Europa.

Thomas vindt het, net als andere parlementsleden, een groot probleem dat er weinig goede data over de aalstand zijn. Dit bemoeilijkt wetenschappelijke advies. En van particuliere organisaties krijgen zij geheel andere verhalen te horen dan van vissers.

cvb bezoekt brussel op 15 oktober 2013

De delegatie van de CvB met Europarlementariër Isabel Thomas (2e van links, met sjaal) en assistente Hélène Béaghe (links). De CvB-delegatie bestond uit Jon Visser (midden, met rode sjaal), voorzitter van de Friese Bond, Jaap Geleijnse (2e van rechts), voorzitter van de CvB, en Arjan Heinen, CvB-beleidsmedewerker (rechts).


Weer toekomstperspectief

De tweede gesprekpartner van de CvB-delegatie was Europese ambtenaar Evangelina Georgitsi. Zij was al op de hoogte van het pilotproject in Friesland vanwege haar contacten met de Nederlandse ambtenaren over dit project. Jon Visser, voorzitter van de Friese Bond van Binnenvissers, legde haar uit hoeveel minder de Friese binnenvissers zijn gaan aanlanden door de invoering van decentraal aalbeheer, en dat dit een behoorlijke aderlating is geweest.

Gelukkig hebben de Friese vissers hun bedrijfsvoering kunnen aanpassen, vertelde Visser. Dankzij het decentraal aalbeheer kunnen zij nu het gehele jaar vissen en vis verkopen. Door een combinatie van betere prijzen en nieuwe visserijgerelateerde nevenactiviteiten hebben de vissers weer een toekomstperspectief gekregen.

De CvB-delegatie wees Georgitsi ook nog op het belang van het vangen en overzetten van schieraal bij gemalen, en het uitzetten van glasaal in de binnenwateren. Voor het uitzetten van glasaal wordt nu nog alleen glasaal uit Frankrijk en Engeland gebruikt. Het is belangrijk dat de glasaal die voor de Nederlandse kust zwemt ook in Nederland wordt uitgezet. "Op een aantal plaatsen langs de kust klotsen de glasalen tegen de dijk op", aldus Jon Visser. "Die glasalen worden nu door andere vissen opgegeten."

Evangelina Georgitsi vond het een heel informatief gesprek.

 

Verder lezen:
- Aalbeheer op maat, de snelste weg naar herstel
- Pilotproject decentraal aalbeheer in Fryslân

 

 

 

Nieuws DUPAN

Bekijk NIEUWSBERICHTEN VIA DUPAN
over duurzaam herstel van de aalstand.

In de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) werken palingvissers, viskwekers en palingverwerkers samen.


Schuttevaer

Schuttevaer - RSS
						Schuttevaer - RSS